De Alpacaboerderij
Lillerbaan 104
3950 Kaulille - België
Tel. +32 (0) 11 601 394
uitstap@alpacaboerderij.be

WebshopWinnaars PaasspeurtochtKalenderNieuwsbriefOpeningsuren
 Welkom op De Alpacaboerderij!
 De alpaca

  Alpaca typen
  Alpacawol
  Verzorging
  Fokkerij
  FAQ
 De boerderij
 Rondleidingen
 Individueel bezoek
 Activiteiten
 Eten en drinken
 Arrangementen
 In de winter
 Vakantiewoningen
 Vragen?
 Contact
 Voorwaarden

De alpaca

Alpaca's zijn zeldzame en waardevolle dieren. Samen met de dicht aan hen verwante lama zorgden de alpaca's voor kleding, voedsel, transport en gezelschap voor de Zuid-Amerikaanse Inca beschaving. Deze Inca's begonnen zo'n 5.000-6.000 jaar geleden met de domesticatie van alpaca's en lama's.

Na de Spaanse verovering van het Inca rijk waren de alpaca's bijna verdwenen uit Zuid-Amerika. Zij hebben toch overleefd omdat zij zo belangrijk waren voor de locale bevolking, en omdat de dieren zich aan kunnen passen aan zeer barre klimaatomstandigheden. Pas rond 1850 werd de schoonheid en de luxe van alpacawol ontdekt door de rest van de wereld.

Vandaag de dag vindt men de meeste alpacafokkerijen in de Altiplano, een hoogvlakte in de Andes op de grens tussen Peru, Bolivia en Chili. Het leven is hard op deze hoogvlakte. De alpaca's worden blootgesteld aan een bar klimaat, met een brandende zon overdag en strenge vorst tijdens de nacht. Toch overleven de dieren hier, al zijn er niet veel. In heel Zuid-Amerika zijn niet veel meer dan 3 miljoen alpaca's te vinden.

De Zuid-Amerikaanse alpaca-industrie kampt met vele problemen, zoals overbegrazing, een slecht management en een slechte selectie van fokdieren. Eind jaren '80 hebben de Verenigde Staten, Canada, Australië en Nieuw Zeeland alpaca's geïmporteerd. In deze landen zijn de zachtere klimaatomstandigheden en het betere management voordelig voor de dieren. Het is dan niet vreemd dat deze landen de voortrekkers zijn van de wereldwijde alpaca-industrie.

Begin jaren '90 ontstonden ook de eerste alpacabedrijven in Europa. De alpaca-industrie staat in Europa nog in haar kinderschoenen. Echter zowel de markt voor dieren, als de markt voor producten zijn beiden groeiende, wat groeimogelijkheden biedt voor de Europese industrie.

Alpacageluiden
Alpaca's zijn hele rustige dieren, maar ze
maken wel zeker geluid. Het bekendste geluid van alpaca's is hummen. Ze hummen als ze letterlijk 'in hun hum' zijn en 'uit hun hum zijn'. Dus bij ontspanning en onrust. Het klinkt een beetje als rustig neuriën. Maar wordt het ietsjes doordringender, dan staan ze gewoon te zeuren. Ook gebruiken ze een alarmroep bij onraad en hengsten maken een heel specifiek geluid tijdens de dekking. Hieronder vindt u enkele geluidsfragmenten.

Hummen
Alarmroep
Gorgelen (dekkende hengst)
Spugen