10 redenen waarom een alpaca het allertofste beestje is

4 mei 2020 - 17:19

Zelf fokken wij met alpaca’s omdat wij simpelweg verliefd zijn geworden op deze prachtige dieren. Toen wij startten met ons bedrijf zo'n 20 jaar geleden, had nog bijna niemand in de Benelux ooit gehoord van alpaca’s. Maar dat is nu wel veranderd. Veel mensen hebben inmiddels wel in de gaten dat de alpaca geen lama is en dat alpaca’s supertof zijn! Maar waarom zijn ze dan zo tof?

  1. Ze zien er zo heerlijk knuffelig uit! Zeker als ze aan het einde van de winter zo helemaal fluffy zijn met hun dikke vacht, lijken ze er gewoon om te vragen om geknuffeld te worden. Maar laat dat nou iets zijn wat een alpaca toch helemaal niet fijn vindt. Voor een alpaca voelt het heel erg bedreigend om vastgepakt te worden. Maar aaien, dat lukt bij veel van onze dieren toch wel (zeker als je ze omkoopt met wat lekkere alpacasnoepjes).

  2. Ze zijn echt super grappig. Als je een alpaca alleen nog maar ziet eten kun je al helemaal in een deuk liggen: met hun lange ondertanden en de malende beweging die hun onderkaak maakt.

    kauwende alpaca

  3. Alpaca’s zijn erg nieuwsgierig. Kom je bij ons de stal binnen, staan de alpaca’s je allemaal aan te kijken. Ook als er iets niet zo dagelijks gebeurd in de weide zijn alle alpaca’s alert en geïnteresseerd. Maar ze zijn ook wel snel bang en als ze het te spannend vinden, rennen ze snel de andere kant uit.

    Wat gebeurt daar?

  4. Het zijn goede waakdieren. Een alpaca zal zijn kudde beschermen. In Engeland worden de dieren dan ook wel ingezet voor de bescherming van de schapenkuddes in het lammerseizoen. Daar zijn veel vossen, die een flink gevaar vormen voor kleine lammetjes. Zet een paar alpaca’s tussen de schapen en zij zullen de vossen wel wegjagen. Een alpaca laat ook een alarmroep horen als zij een bedreiging gedetecteerd hebben en dat klinkt best luid.

  5. Alpaca’s houden is goed voor je tuin. Je hoeft in de weide in ieder geval al geen gras meer af te doen. Maar ook hun mest is supergoed voor je plantjes. Ruim de keutels uit de weide op, laat ze een tijdje op een hoop wat verweren en gebruik ze dan als tuinmest. Je bloemetjes zullen er weer prachtig bij staan. Maar laat de alpaca’s er niet tussen lopen, want die lekkere bloemetjes kunnen dan zomaar weer heel snel verdwenen zijn!

  6. Onthaasten. Alpaca’s zijn erg rustgevende dieren. Ze maken niet veel geluid, maar het geluid wat ze maken (hummen) klinkt heerlijk zen. Drukke dag gehad op het werk? Of word je even helemaal gek van de kinderen? Ga gewoon even bij de alpaca’s staan en alle stress valt van je af.

  7. Je kunt leuke dingen doen met hun vacht. Alpaca’s moeten ieder jaar geschoren worden. Hun vacht kun je (laten) spinnen tot een mooie draad om er vervolgens een hippe sjaal van te breien of je kunt vilten met de vacht. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden mee! Hierover meer in een latere post.
    Alpacawollen muts en sjaal

  8. En dan die veulentjes… te schattig voor woorden. Ze wegen bij geboorte al zo’n 6 tot 8 kilo, staan binnen een uur al recht en dezelfde avond nog rennen ze door de weide met hun rare bokkesprongen. Als je dan een paar veulentjes bij elkaar hebt, wordt het een dolle boel! Bekijk het filmpje ‘Speelkwartier’ maar eens op onze Facebook-pagina.

  9. Ze zijn leuk met kinderen. Alpaca’s kunnen van kinderen veel meer hebben dan van volwassenen. Volwassenen zijn groter dan een alpaca en dat is voor de dieren ooit wat intimiderend. Kinderen worden echt herkend als de ‘jongelingen van de kudde’ en alpaca’s weten heel goed dat daar rekening mee gehouden moet worden.

  10. Er valt ontzettend veel over te vertellen! En dat doen we ook erg graag, wat je zult merken wanneer je voor een gegidst bezoek op De Alpacaboerderij bent.

    Rondleiding door John

Deze blogpost schreef ik zo'n 2 jaar terug voor Flashmagazine. Uiteraard hoort die zeker ook thuis op onze eigen blog. Check het originele artikel op flashmagazine.be!