De oudste professionele alpacafokkerij van België en Nederland
13 september 2023 - 16:45
Waarom zijn wij alpaca’s gaan houden?
Beeld je eens in: het is 1999, je bent 19 jaar en doet een opleiding aan de hogere landbouwschool. Je moet verplicht naar het buitenland voor een stage, maar je vindt alle opties die de school aanbiedt te standaard. Dus je zoekt zelf iets leuks om te gaan doen. Wat je op dat moment nog niet weet: het zal de rest van jouw leven gaan bepalen!Maar eerst gaan we nog wat verder terug in de tijd. Het is namelijk niet voor niets dat John ging studeren aan de hogere landbouwschool, de HAS in Den Bosch. En het kwam ook niet uit de lucht vallen dat John de ‘standaard’ boerenbedrijven niet zo interessant vond. De vader van John wilde ook al graag boer worden, maar heeft nooit de kans gekregen. Daarom ging hij als hobby dieren houden en dat werd eigenlijk steeds zotter. Liefde voor dieren werd er bij John en zijn broer dus met de paplepel ingegoten en groeiden op tussen de niet zo standaard huisdieren. Huize Peeters bood door de jaren heen onderdak aan hondjes, kippen, papegaaien, stinkdieren, stokstaartjes, slangen, nandoes, wallabies, lama’s, alpaca’s en nog veel meer diersoorten. Beide broers kozen uiteindelijk om een opleiding dierhouderij te gaan doen en toen het moment voor die buitenlandstage daar was, zag John dit als unieke kans.
Australië, dat moest het gaan worden, maar wat voor bedrijf dan? Koeien en schapen in overvloed down under, maar te standaard. Zou het een struisvogelboerderij worden? Of misschien kangoeroes?
En toen vond hij het: een alpacafarm! Eind augustus 1999 vertrok hij voor 3 maanden. Bedenk je dat dit vóór de tijd van de smartphones, WhatsApp en Facebook was en contact houden met thuis was dus niet zo evident. Dit was dus een heel spannende periode (met name voor John z’n moeder ;-p).
Voor John werd de rest van zijn leven duidelijk tijdens deze stage. Hij werd al snel verliefd op die prachtige fluffy alpaca’s daar in Australië en zag dat een leefbaar landbouwbedrijf met alpaca’s opgebouwd kon worden. Hij leerde in Australië alle ins en outs van de fokkerij, hoe je een alpaca moest scheren (want dat is toch echt anders dan een schaap scheren) en wat je dan met die alpacavacht vervolgens kon doen.
Terug thuis in Nederland is John meteen zijn bedrijf gestart. Hij was de eerste alpacascheerder in Europa. En ook al kende het algemene publiek hier het dier ‘alpaca’ überhaupt nog niet, er waren toch al genoeg liefhebbers die enkele alpaca’s als ‘huis’dier hadden. In Duitsland en Engeland waren er zelfs al een aantal fokkerijen. Geen tekort aan werk voor een alpacascheerder dus.
In deze periode werden de eerste alpaca’s aangekocht en werd er al snel een gericht fokprogramma opgesteld. Er volgde nog meer stages, onder andere bij een groot fokbedrijf in Engeland. John haalde zijn diploma en mag zich landbouwingenieur noemen. In 2001 werd er dan een oude vervallen boerderij in Kaulille gekocht en opgeknapt, op de prachtige locatie waar De Alpacaboerderij zich nog altijd bevindt.
Als eerste professionele alpacafokker in de Benelux zette John zich in voor de bekendheid van het dier in zijn algemeen en voor informatievoorziening over de verzorging van en fokken met alpaca’s. Hij gaf al snel rondleidingen aan geïnteresseerden. Aspirant-alpacahouders kwamen bij John voor advies en John was een van de kartrekkers bij het oprichten van de alpaca-vereniging, de Alpaca Association Benelux. Studenten konden hier, op de nieuwe boerderij in Kaulille, een stage doen en in samenwerking met diverse instellingen werd er onderzoek gedaan naar verschillende aspecten van de alpacafokkerij. John mag zich dan ook met recht alpaca-expert van het eerste uur noemen.
Ons alpaca-bedrijf bestaat dus al meer dan 23 jaar. Inmiddels is het dier bij iedereen bekend en zie je op veel plaatsen alpaca’s in de weide staan. De Alpacaboerderij in Kaulille (Bocholt) is een activiteitenboerderij van formaat geworden, met nog altijd een van de grootste kuddes van de Benelux.
Wil jij Boer John wel eens horen vertellen over het opstarten van zijn bedrijf en zijn passie voor alpaca’s zelf zien? Boek dan een excursie op de boerderij! John vertelt graag over zijn dieren en dat merk je tijdens zo’n rondleiding :-D
Tot snel bij De Alpacaboerderij!